Hvornår er jeg berettiget til fuld dagpengesats?

Hvor meget kan man så egentligt få i dagpenge? Og hvornår kan man få den højeste sats? Regnestykket er ikke så svært. Du skal selvfølgelig opfylde de almindelige regler for at være berettiget til at få dagpenge - altså have været medlem af en a-kasse i mindst 12 måneder og have arbejdet i perioden (se eventuelt - Hvor lang tid skal jeg være medlem af en a-kasse for at være berettiget til dagpenge)

Opfylder du de almindelige regler, kan du få 90 % af din tidligere indkomst i dagpenge. Men der er et max - nemlig højeste dagpengesats. Den er i 2016 18.113 kr/md. Så du får altså 90 % af din gamle løn - dog maksimalt 18.113 kr/md i dagpenge. Og du kan få højeste dagpengesats, hvis din månedslån var på 20.126 kr/md eller mere brutto - før skat.

De penge som du får i dagpenge er faktisk lidt mere værd end løn. Det skyldes, at du ikke skal betale det såkaldte ”arbejdsmarkedsbidrag” - også kaldet bruttoskatten - af dagpengene. Bruttoskatten er på 8 %, men dem betaler du kun af din løn, så det gør selvfølgelig en forskel. Omvendt ryger dit beskæftigelsesfradrag, når du ikke er i arbejde.

Endelig skal du være opmærksom på, at der gælder andre regler for dimittender. Som dimittend kan man kun få 80 % af højeste dagpengesats. Det vil konkret sig 14.490 kr/md i 2016. Den sats får alle dimittender til gengæld i 2016. I 2017 bliver reglerne så faktisk lavet om, så man får forskellige satser som dimittend alt efter om man har børn (er forsøger) eller ej. Dette emne vil der kommer mere om senere.

Til toppen