Hvornår kan jeg få kontanthjælp?

Kan man ikke bare droppe a-kassen og få kontanthjælp, hvis man skulle være så uheldig at miste sit arbejde? Det kan vi langt fra anbefale og det er der flere grunde til.For det første får du mindre i kontanthjælp end i dagpenge. Der er simpelthen færre penge at leve for, hvis du er på kontanthjælp end hvis du er på dagpenge.

Værst er nok, at reglerne er nogle helt andre. Du kan kun få kontanthjælp, hvis du ikke ejer nogle værdier. Det betyder, at du f.eks. kan blive tvunget til at sælge sin bil, dit sommerhus, din hest eller noget helt fjerde, før du kan få kontanthjælp. Hvis du har nogle penge stående, skal de bruges, før der bliver udbetalt kontanthjælp. Kommunen kan også tvinge én til at hæve sin pensionsopsparing før tid og leve af de penge, som man så lige skal betale 60% i skat af. Skulle du vinde lidt penge i lotto eller arve nogle penge, stopper kontanthjælpen med det samme og du er tvunget til at leve af dine egne penge. Og du kan ingen gang nyde livet, mens du lever af dine egne penge. Hvis f.eks. du har vundet 50.000 i lotto, udregner kommunen, at det f.eks. svare til 6 måneders kontanthjælp og så kan du ikke få kontanthjælp får der er gået 6 måneder.

A-kassen spørger ikke ind til eventuel formue. Du er berettiget til dagpenge, hvis du er arbejdsløs og ellers opfylder de generelle betingelser. Det er en forsikring, som du har tegnet og derfor har du ret til ydelsen. Kontanthjælp er alene en ydelse, der gives i nødstilfælde, hvor der ikke findes andre udveje.

Derfor: Sats aldrig på at leve af kontanthjælp. Hvis du vil sikre dig mod arbejdsløshed er en a-kasse det eneste rigtige valg.

Til toppen