Skal jeg være fuldstids- eller deltidsforsikret? Fordele og ulemper

Svaret på spørgsmålet er egentligt ret simpelt. Du skal være fuldtidsforsikret, hvis du arbejder fuldtid. Fuldtid er i dagpengesystemet mere end 30 timer. Hvis du derimod arbejder deltid - altså 30 timer om ugen eller mindre, kan du selv vælge om du vil være fuldtids- eller deltidsforsikret.

Hvis du vælger, at være fuldtidsforsikret, kan du få udbetalt fulde dagpenge, hvis du mister dit arbejde, men du er så også forpligtet til at søge fuldtidsjob (job over 30 timer). Hvis du vælger kun at være deltidsforsikret, kan du ikke opnå fulde dagpenge, men du kan forsat gå 100 % efter et nyt deltidsjob (job på op til 30 timer om ugen). Du kan finde de forskellige dagpengesatser på a-kassernes hjemmesider - f.eks. her

Kontingentet er heller ikke det samme som fuldtids- eller deltidsforsikret. Deltidsforsikrede betaler mindre end fuldtidsforsikrede. Igen kan du tjekke de aktuelle satser på a-kassernes hjemmesider.

Du kan godt skifte mellem at være deltids- og fuldtidsforsikret. Hvis du f.eks. har valgt at være deltidsforsikret, men får et arbejde på mere end 30 timer om ugen, så kan du efter 3 måneder vælge, at blive fuldtidsforsikret. Du kan også godt gå den anden vej, altså hvis du oprindeligt er optaget som fuldtidsforsikret, men kun arbejder op til 30 timer om ugen og ønsker at skifte til at være deltidsforsikret.

Det er altid en god idé, at kontakte en a-kasse og høre, hvilken forsikringstype de anbefaler, hvis du er i tvivl. Dog skal du huske, at du kun kan blive optaget i en a-kasse som fuldtidsforsikret, hvis du arbejder mere end 30 timer om ugen. Så er der ikke rigtigt noget at rafle om - du kan ikke blive optaget som deltidsforsikret.

Til toppen