Hvornår skal jeg melde mig ind i en a-kasse for at få dagpenge efter endt studie?

Det her er vigtigt: Du har kun 14 dage fra din afsluttende eksamen, til du skal melde sig ind i en a-kasse, hvis du skal have ret til dagpenge som dimittend (nyuddannet). Det var 14 dage! Hvis du først melder dig ind i en a-kasse 15 dage efter din sidste eksamen, har du ikke ret til dagpenge, før du har optjent rettigheden, som alle mulige andre. Det vil sige, at du først skal have et års fuldtidsarbejde, hvor du er medlem af en a-kasse, før du er dagpengeberettiget.

Reglerne i a-kasseverdenen er firkantede. Og når vi siger firkantede, så mener vi firkantede. Der er ingen kære mor. Fælden klapper efter de 14 dage. Surt show.

OBS: Du skal dog være opmærksom på en vigtig detalje i reglerne: Hvis du først melder dig ind i en a-kasse, når du er ved at færdig med dine studier, kan du først få dagpenge efter en måneds karens (karantæne). Det betyder slet og ret, at du får 0 kr. i dagpenge i den første måned efter du har meldt dig ind. Men du kan faktisk undgå karensperioden og få dagpenge fra dag 1. Det kræver bare, at du har været medlem af en a-kasse i minimum 12 måneder, inden du bliver færdig med din uddannelse.

Men er det ikke dyrt, at være medlem af en a-kasse i et helt år, tænker du måske? Du er jo på SU og alt muligt. Men nej - du kan som studerende være gratis medlem af a-kassen - ja - gratis medlem. Du skal bare være under 30 år gammel og der er en begrænsning på hvor meget du må tjene ved siden af dit studie (men det kender du jo også fra SU systemet).

En sidste ting: Du skal være opmærksom på, at du kun kan blive optaget i en a-kasse, hvis du afslutter en uddannelse, der giver erhvervskompetence. Du kan ikke blive optaget, hvis du afslutter en ungdomsuddannelse. Så alt det ovenstående gælder ikke, hvis du lige er blevet student fra gymnasiet eller handelsskolen eller færdig med 9./10. Klasse.

Til toppen