A-kasse, dagpenge og på vej i job: Hvornår skal du afmelde dig dagpenge?

Har du fået dig et job, eller er du på vej til jobsamtale og er i tvivl om, hvad du gør med jobnet, dagpenge, a-kasse og jobcenter, hvis du får jobbet? Så fortvivl ej. Reglerne for dagpenge og jobcenter kan være komplicerede og indviklede, men vi guider dig til de vigtigste regler inden for systemet, så du ikke kommer i klemme.

Hvis du er meldt ledig hos dit lokale jobcenter (Det kan du tjekke på Jobnet), er der visse regler du skal være meget opmærksom på at følge. Det ved du garanteret allerede godt, men hvordan hænger det hele sammen med reglerne, når du er på vej i job?

Først og fremmest er det vigtigt for proceduren at skelne mellem om der er tale om et fuldtids- eller deltidsjob.

Har du har fået dig et fuldtidsjob?

Hvis du har fået dig et fuldtidsjob, så skal du ift. reglerne for dagpenge framelde dig som ledig på din første arbejdsdag.

Ved du allerede den 1. i måneden, at du har fået job pr. den 14. i måneden, kan du på jobnet gå ind og skrive din startdato på hvornår du starter i dit nye fuldtidsjob.

Husk: Starter du på et fuldtidsjob f.eks. d. 10 i måneden, skal du huske at du stadig kan få dagpenge for dagene frem til din jobstart, så længe du har opfyldt reglerne om at være aktivt jobsøgende og joblogget det du skulle.

Så selvom du er startet i fuldtidsjob midt på måneden, skal du altså huske stadig at ansøge om dine dagpenge fra starten af måneden. Hvis du ikke får søgt de dagpenge, går dagpengene blot til grunde, og du vil ikke kunne få dem, hvis du kommer i tanke om dette flere måneder efter. Husk derfor at udfyld dit sidste dagpengekort i tide og som vanligt.

Har du fået dig et deltidsjob?

Har du i stedet for et fuldtidsjob fundet og fået dig et deltidsjob, har du som dagpengemodtager flere valgmuligheder.

Først og fremmest skal du gøre det klart med dig selv, om du er i stand til og ønsker at leve af indkomsten fra dit nye deltidsjob, til trods for at der er tale om deltid.

Det afhænger naturligvis også af antal timer, fordi der som bekendt kan være utrolig stor forskel på antal timer i et deltidsjob. Et deltidsjob kan være alt fra enkelte timer om ugen til 30-36 timer om ugen, hvilket er et markant forskel.

Kommer du frem til at du ikke kan leve af dit deltidsjob, kan du i langt de fleste tilfælde stadig beholde dit nye deltidsjob samtidig med, at du får en dagpengesats. Du vil i dette tilfælde skulle søge om supplerende dagpenge, samtidig med du stadig skal følge jobcentrets krav om at være aktivt jobsøgende.

Du kan også vælge at du vil leve af indkomsten fra dit deltidsjob, og i daværende tilfælde afmelder du dig blot jobcentret. Finder du senere ud af, at du alligevel ikke er i stand til at leve af dit deltidsjob, kan du altid tilmelde dig dagpenge igen. Dog skal du være opmærksom på, om de da vil ændre din dagpengesats.

Til toppen