A-kasse som studerende

Der er mange studerende, som ikke finder det relevant at være medlem af en a-kasse. For hvorfor skulle man? Man får jo sin SU. Faktisk kan det være en rigtig god idé, at melde sig ind i en a-kasse, selvom man er studerende og er sikret en indkomst så længe man er det. Læs med her og find ud af hvorfor.

Alle studerende under 30 år, som er indskrevet på en uddannelse på minimum 18 måneder, kan få medlemskab i en a-kasse. 18 måneders uddannelse svarer til 90 ECTS point. Herudover skal du have bopæl og opholde dig i Danmark umiddelbart før studiestart.

Gratis medlemskab

Hvis du kan svare ja til ovenstående, er der faktisk ingen god grund til ikke at være medlem af en a-kasse. Der er nemlig gratis medlemskab for studerende i alle a-kasser. Studerende er fritaget kontingent i et år ad gangen, og maksimalt i en periode på fem år sammenlagt. Den måned du fylder 30 eller slutter din uddannelse, vil det gratis medlemskab ophøre. Men hvis du har meldt dig ind senest et år inden uddannelsen sluttede, kan du få dagpenge fra dagen efter din sidste eksamen, og slipper dermed for karensperioden, som normalvis er på en måned. Dog gælder nogle forholdsregler i forhold til indkomsten, når du modtager dagpenge. Du må eksempelvis ikke modtage anden offentlig forsørgelse og indkomsten må ikke overstige den maksimale dagpengesats.

Når du færdiggør din uddannelse, er det vigtigt at du melder dig nyuddannet for at kunne modtage dagpenge. Dette skal gøres inden for 14 dage efter den sidste eksamen. Hvis du ikke når det, mister du retten til dagpenge.

Hvis du fylder 30 år under uddannelsen, kan du stadig få kontingentfritagelse såfremt du tilmelder dig efterlønsordningen.

Når du har et studiemedlemskab hos en a-kasse, går du ikke glip af alle fordelene, på trods af at du ikke betaler for medlemskabet. Det vil altså sige, at alle fordele - både aktivitetstilbud og kontante tilbud, er tilgængelige.

Hvilken a-kasse?

De fleste a-kasser har en del fordele, herunder gode råd og vejledning til erhvervslivet, nyeste viden inden for det område, du uddanner dig inden for, tricks til hvordan de sociale medier kan bruges til jobsøgning og meget andet. Herudover kan du altid få information om konkrete rettigheder i netop din situation. Mange a-kasser tilbyder også en række forskellige kurser og arrangementer, som du frit eller mod et mindre beløb kan deltage i.

Det kan som nævnt ikke betale sig, ikke at være medlem i en a-kasse som studerende. Spørgsmålet er bare hvilken a-kasse. Nogle optager kun personer med bestemte faglige baggrunde, andre er fagligt ubegrænsede og optager alle. Du skal derfor tage stilling til, hvad du ønsker i en a-kasse. Dagpengesatsen er altid den samme, men pris for medlemskabet når uddannelsen afsluttes, kan variere.

Til toppen