A-kasser og fagforeninger - hvad er egentlig forskellen, og hvad skal du have?

Du har sikkert hørt om både a-kasser og fagforeninger, og hvor vigtige de er. Måske er du forvirret over, hvad forskellen egentlig er, og om du skal have begge dele? Det er vigtigt, at du for din egen skyld forstår, hvad disse termer indebærer, og hvad du har brug for. Derfor vil vi herunder forklare, hvad en a-kasse og en fagforening er.

Hvad er en a-kasse?

A-kasse er en forkortelse af ’arbejdsløshedskasse’. A-kassen er nemlig beregnet til at hjælpe arbejdsløse. Men skal du så kun være medlem af en a-kasse, hvis du er arbejdsløs? Det skal du nemlig ikke kun. Det er derimod vigtigt, at du melder dig ind i en a-kasse, før du bliver arbejdsløs - faktisk et helt år i forvejen. Så kan du nemlig modtage dagpenge, når du bliver ledig. Det er derfor aldrig en dårlig idé at melde sig ind i en a-kasse. Medlemskontingentet ligger ofte på 400-500 kr. månedligt.

Selv hvis du er studerende med flere år tilbage på studiet, og derfor ikke bliver arbejdsløs lige foreløbig, er det stadig en god idé at du melder dig ind i en a-kasse mindst et år før endt studie. Så er du nemlig sikret dagpenge, hvis du bliver ledig efter dit studie. Hvis du er studerende, er der den ekstra fordel, at du kan være medlem af en a-kasse ganske gratis.

A-kasser tilbyder også medlemsfordele, som både studerende, personer i job og ledige kan få gavn af. Der tilbydes ofte kompetencestyrkende kurser samt sparring på dine jobansøgninger, din karriere og dit CV.

Hvad er en fagforening?

En fagforening er derimod for dig, der er i arbejde. Din fagforening skal hjælpe dig som ansat med at få de bedste vilkår på din arbejdsplads. Fagforeningen tilbyder juridisk bistand i forbindelse med eksempelvis længere sygeperioder eller usaglige fyringer. Mange fagforeninger er rettet mod specifikke fagligheder, så de kan give dig den bedst mulige hjælp. Kig derfor efter en fagforening der henvender sig til netop din faglighed. Der findes dog også tværfaglige fagforeninger.

Det er op til dig, om du føler, at du har behov for at være medlem af en fagforening - mange nøjes med a-kasse. Det er dog en god idé at være medlem af en fagforening for at sikre dine rettigheder som lønmodtager. I tilfælde af at du er studerende uden studiejob, eller at du er ledig, har du derimod ikke behov for en fagforening.

Til toppen