Nyt lovforslag gør det muligt at lønne studerende i praktik

Det har tidligere været ulovligt for virksomheder at lønne studerende under praktikophold, hvilket har været til stor overraskelse for mange virksomheder.

Regeringen kommer med et lovforslag, som skal gøre op med dette, og netop gøre det muligt for virksomheder, at aflønne praktikanter. Fagforeningen Djøf glæder sig over det nye forslag, idet der er en holdning om, at det er på sin plads at give praktikanter løn. Wenche Quist, som er forskning og uddannelsespolitisk chef i Djøf udtaler, at det virker underligt, at have en person til at bidrage på en arbejdsplads, uden at give vedkommende noget for det. Ydermere pointerer hun, at det er et problem i dag, at mange studerende må fravælge praktik af økonomiske årsager. De har ganske enkelt ikke råd til, at tage praktikopholdet. Et praktikophold er ofte fuld tid i en virksomhed, og uden løn. Det gør det svært for studerende, at arbejde fuld tid, samtidig med eventuelle fritidsjobs, som er essentielle for deres økonomiske situation.

Regeringens nye oplæg

Regeringen lægger op til, at virksomheder skal kunne give op til 3000 kroner til studerende, ved siden af SU, under praktikopholdet. De 3000 kroner må ikke aftales på forhånd, og udbetales således alt afhængigt af, hvorvidt virksomheden vurderer den studerende egnet til at modtage pengene. Den del af lovforslaget så Djøf dog gerne ændret, således den studerende på forhånd ville vide, hvorvidt der blev udbetalt en løn eller ej.

Hvad betyder det for de studerende?

Som de fleste nok ved, er mange studerende økonomisk udfordrede i og med SU’en er den primære indkomst. Mange studerende kan ikke leve udelukkende af SU grundet høje huslejer, dyre obligatoriske bøger mv. Derfor er rigtigt mange studerende nødsagede til at tage et studiejob ved siden af studierne. Det vil derfor være en udfordring for mange studerende, hvis der ikke kunne blive indgået en aftale omkring lønning eller ingen lønning i forbindelse med praktikophold. Det er de færreste studerende i Danmark, som har tid til at læse fuldtid, arbejde fuldtid, tage et studiejob ved siden af, og samtidig opretholde et socialliv. Meget kan dog planlægges grundet skiftende arbejds- og undervisningstider, men det økonomiske aspekt er noget, de fleste studerende er nødt til, at forholde sig til og planlægge sig ud af i forbindelse med praktikophold. Desuden vil den ”løse” aftale, hvor virksomheden kan vente med at vurdere hvorvidt den studerende har fortjent lønnen eller ej, kunne resultere i, at de studerende bliver udnyttet til gratis arbejdskraft. Dette vil selvsagt ikke være muligt, hvis der på forhold blev aftalt en løn. Omvendt vil den ulønnede praktik være en aftale, den studerende frivilligt indgår i, og det må derfor antages, at den studerende har økonomisk overskud til at prioritere en sådan aftale, eller har mulighed for at planlægge sig ud af de økonomiske udfordringer.

Til toppen