Akademikeren bag kassen

Måske står du, har stået eller frygter at komme til at stå i situationen: Du er færdiguddannet, du har knoklet de seneste 3-5-7 år af dit liv på universitetet. Nu vil du ud og vise verden hvad du kan. Desværre lykkes jobjagten ikke i første omgang. Drømmefirmaet har ingen ledige stillinger, relevante stillinger hos andre virksomheder, er gået til andre ansøgere og du begynder så småt at mærke koldsveden. Hvad hvis jeg ender som kasseassistent?

Sagen om Anna Madsen, uddannet Cand.merc’er fra CBS som hellere vil være arbejdsløs en periode, end at arbejde i Netto, fik de sociale medier til at blusse op.

På den ene side må det være klart for de fleste, at når du har læst på universitetet, så er det blandt andet fordi, du gerne vil gå den akademiske vej og ikke arbejde i eksempelvis butik når du er færdig. Måske har du det ene akademiske område du har brændt for hele sit liv. Måske synes du bare, mulighederne for ”et fedt” job, er bedre med et universitetsdiplom på væggen. Du har en idé om at du nu har knoklet i et vist antal år, så skal du også belønnes med en vis type job.

På den anden side, så har du med stor sandsynlighed fået et anseligt beløb i SU i løbet af din uddannelse, plus det beløb som selve uddannelsen koster samfundet. Idéen er så, at du betaler tilbage via skatten, som en del af den danske velfærdsmodel. Det er som regel den del, det gør at mange finder det forkælet, at nogen hellere vil være arbejdsløse end kasseassistenter. Især fordi dagpenge også koster staten.

Undertegnede er selv akademiker. Færdiguddannet cand.ling.merc’er fra CBS til sommer og selvfølgelig har tanken ligget og luret: Hvad hvis jeg ikke kan få andre stillinger, end dem jeg også kunne have fået uden uddannelse? Jeg er kommet frem til min egen, subjektive, holdning:

Jeg ville tage stillingen. Hvis jeg søger vidt, bredt og kreativt. Hvis jeg søger alle typer stillinger jeg føler ligger inden for mit fagområde. Hvis jeg søger i virksomheder eller byer, jeg aldrig før havde forstillet mig jeg skulle arbejde i og jeg stadig ikke kan finde noget, ja så ville jeg tage jobbet bag kassen. Selvfølgelig ville jeg fortsætte med at søge relevante stillinger. Jeg vil bare hellere holde mig i gang i en stilling der ikke er hvad jeg regnede med jeg ville lave, og så søge så mange jobs som overhovedet muligt i fritiden, end jeg vil sidde på sofaen og vente på det hele løste sig.

Jeg forestiller mig også at mange arbejdsgivere, hellere ser et år i Netto end et år som ledig, på et CV hos en potentiel ansat.

Disclaimer: Følgende indlæg kan få det til at lyde som, at det er nedværdigende at arbejde i butik. Det er på ingen måde skribentens holdning. Indlægget skal ses i lyset af artikler, fra blandt andre BT, og den debat de skabte omkring ”kræsne” ledige akademikere.

Skrevet af: Patrik Lidegaard

Til toppen