Storkonflikten i Danmark

De fleste danskere har hørt om storkonflikten, der er i medierne hver eneste dag. Men derfor kan det stadig være svært at finde ud af, hvad det har af betydning for dig, hvis det kommer til en strejke eller lockout. Vi vil derfor gennemgå konflikten, så du ved hvordan, du skal forholde dig

Hvad drejer konflikten sig om?

I og med forhandlinger mellem det statslige, kommunale og regionale område ikke er kommet til enighed, er der i stedet blevet udstedt et varsel om strejke fra FOA. Disse strejker vil starte d. 4. april, hvorimod lockouten vil starten d. 10. april, hvis det kommer så langt. Storkonflikten kommer derfor tættere og tættere på, og derfor er det rart at finde ud af, hvordan det berører dig og din arbejdsplads. Vi har samlet de vigtigste spørgsmål, der kan hjælpe dig, hvis konflikten går udover dig eller en, som du kender.

Hvad sker der, hvis min arbejdsplads bliver berørt af storkonflikten?

Hvis din arbejdsplads bliver berørt af storkonflikten, så kan du ende med at skulle ud i enten en strejke eller en lockout. Det er FOA, der starter strejken, hvorimod det er din arbejdsgiver, der sørger for lockout. Det kan ende med, at du ikke skal på arbejde i en kortere eller længere periode. Dette kan godt sætte bekymringerne i gang hos mange lønmodtagere, og det er derfor vigtigt, at du ved, hvad du skal forholde dig til. Det hjælper vi dig med at få svar på her.

Vil jeg få løn under konflikten?

Hvis der kommer en strejke, så vil alle medlemmer hos de fleste a-kasser og fagforeninger få dækket deres tab både hvad angår pension, løn med mere. Dog er det vigtigt, at du finder ud af, hvordan reglerne er lige præcis hos din a-kasse eller fagforening, så du er sikret bedst muligt. Der kan nemlig være forskel på de forskellige steder, så det er bare med at undersøge det, så du er klar, hvis konflikten udvikler sig. Hvis der kommer lockout, så vides det endnu ikke med sikkerhed, hvad der kommer til at ske. Dog skal du ikke regne med at få løn, mens dette står på. Vi anbefaler, at du kontakter din a-kasse eller fagforening for at finde ud af, hvad du skal forholde dig til.

Hvornår vil konflikten starte og slutte?

Konflikten er allerede startet, så det er ikke til at sige, hvornår den slutter. Hvis forhandlingerne starter op igen og det bliver løst, så vil konflikten selvfølgelig ende. Men det ser ikke ud til umiddelbart, at det er et forlig, der kommer til at ske. Selve regeringen kan også ende konflikten ved hjælp af loven. Sidst men ikke mindst kan der også opsættes mæglingsforslag, der også kan slutte konflikten. Da der var konflikt med lærerne for nogle år siden, så gik regeringen ind og blandede sig og lavede et indgreb i loven, der endte konflikten. Når en konflikt slutter, kan du gå på arbejde igen. Læs mere her!

Til toppen