Dagpenge og barsel

Økonomi er et område, der er væsentligt at have styr på, når man venter sig et barn. Måske særligt endda, hvis du er jobsøgende og gravid. Men hvad er reglerne på området for dagpenge og barsel?

Hvilke muligheder har du for at få dagpenge, når du er gravid og skal på barsel?

Dette vil du kunne blive klogere på, hvis du læser mere i denne guide. Der er nemlig flere muligheder for at kunne være berettiget til at få dagpenge under din barsel, hvad enten du er jobsøgende, nyuddannet eller studerende med fast job.

  • Barselsdagpenge som jobsøgende: Mht. dagpenge og barsel kan du få udbetalt barselsdagpenge, hvis du er dagpengeberettiget, dvs. at du til din a-kasse har meldt dig ledig og står til rådighed på arbejdsmarkedet. Du vil få udbetalt det samme i barselsdagpenge, som du får udbetalt i dagpenge som arbejdsløs. Du skal stadig følge jobcentrets og din a-kasses faste regler, hvilket du vil kunne læse mere om på Borger.dk og hos din personlige a-kasse.
  • Hvis du er jobsøgende og bliver syg pga. din graviditet: Hvis din graviditet er årsagen til, at du bliver syg, er det vigtigt, at du ringer direkte til din a-kasse. Derefter vil din a-kasse kontakte Udbetaling Danmark, som er dem der udbetaler både barselsdagpenge og i dette tilfælde barselssygedagpenge. De vil derfor kontakte dig, og Udbetaling Danmark vil på baggrund af dette vurdere dit tilfælde og om du er egnet til barselssygedagpenge.

Det er altså derfor vigtigt at huske, at du kontakter din a-kasse i tilfælde af sygdom under graviditet og ikke jobcentret via jobnet.dk.

  • Hvad med dagpenge, hvis du er nyuddannet og skal på barsel? Du kan som nyuddannet få dagpenge på barsel, hvis du bliver færdig med din uddannelse inden for 46 uger efter din fødsel. Ligeledes kan du få barselsdagpenge, hvis du er nyuddannet og har afsluttet din jobkvalificerende uddannelse i en måned op til fødslen og samtidig er meldt ledig i din a-kasse.
  • Er du studerende og ønsker barselsdagpenge? Der er flere muligheder for at få ret til barselsdagpenge som studerende. Er du eksempelvis elev i lønnet praktik, kan du få barselsdagpenge dagen før eller på dagen for orlov. Du kan også få barselsdagpenge som studerende, hvis du har et fast job ved siden af (med mindst 160 sammenlagte arbejdstimer inden for 4 hele måneder, og derudover mindst 40 timers arbejde pr. måned i 3 ud af de 4 måneder.)

Hvis du kun er på SU og ikke har et job, vil du få udbetalt ekstra SU-klip i stedet for barselsdagpenge.

Hvornår vil du få udbetalt dine dagpenge på barsel? Du vil den sidste torsdag i måneden få udbetalt dine barselsdagpenge. Overførslen sker fra Udbetaling Danmark.

Hvis du skal på barsel og enten er på dagpenge eller på vej på dagpenge, er det vigtigt at melde det hurtigt til din pågældende a-kasse og jobcenter. Derudover er det også relevant at tjekke op på reglerne for barsel og dagpenge, hvis faderen også er jobsøgende.

Til toppen