Dagpenge som nyuddannet: 14 dage

Husk 14-dages reglen! Hvis du er medlem af en A-kasse, så har du sikkert allerede fået dette af vide. Men det kan heller ikke understreges nok, hvor vigtigt det er. For som med de fleste A-kasserelaterede sager, er fristerne utroligt vigtige. Denne er ingen undtagelse.

Alle der er under uddannelse, håber naturligvis at de går direkte ud på arbejdsmarkedet første dag, efter sidste eksamen. Sådan går det dog ofte ikke. Der vil være en periode med jobsøgning og i denne periode, er det kun rart, at skulle tænke en smule mindre på penge, end man normalt gør. Derfor er det vigtigt at du husker at ansøge om dagpenge i god tid.

Hvis du, når du bliver færdiguddannet og har været medlem af din A-kasse i mindst et år, så skal du søge om dagpenge senest 14 dage efter du er færdig med sidste eksamen eller forsvar. Uddannelsen tæller som slut, når du har fået karakter for din sidste prøve. Husker du dette, vil du kunne få dagpenge fra den første dag du er færdig. Dengang du meldte dig ind som studerende, har du skulle skrive hvornår du forventede at blive færdig med uddannelsen. Denne dato kan naturligvis have ændret sig undervejs, men du bør blive kontaktet af din A-kasse en måneds tid før de forventer du bliver færdig, for at minde dig om dette. Din ansøgning skal ske over din A-kasses hjemmeside, da den kun gælder hvis du gør det skriftligt.

Hvis du ikke har været medlem i et helt år, før du er færdiguddannet, kan du stadig få dagpengene, bare ikke fra første dag. I den situation vil det først være muligt at få dem en måned efter endt uddannelse, så længe du melder dig ind senest 14 dage efter du er færdig. For at disse ting skal gælde skal må din uddannelse ikke være gymnasial, den skal være SU-berettiget og den skal være mindst 18 måneder lang (pr. 1. januar 2017 bliver sidste regel dog ændret).

Til elevuddannede er det vigtigt, at holde øje med dine rettigheder. Du kan muligvis være bedre stillet end du tror. Dette kan være en faktor, hvis du eksempelvis har arbejdet, og fået løn for, 37 timer om ugen under uddannelsen og din løn har haft et vidst niveau. Det kan nemlig påvirke din dagpengesats positivt. Det bedste er at kontakte din A-kasse og rådføre dig med dem.

Der er altid pres på omkring den eller de sidste eksaminer og prøver. Det kan være specialeforsvaret, der ikke sidder helt i skabet endnu, den sidste faglige prøve, der skal finpudses eller andet der presser dig. Det kan dog på det kraftigste anbefales, at du river et par timer ud af kalenderen og får styr på dagpenge-situationen, så du ikke skal bekymre dig unødigt når du i virkeligheden skal fejres og nyde øjeblikket.

Til toppen