Dagpengeret for selvstændige

Er du forvirret omkring de nye regler på dagpengeområder? Så skal du læse med videre her. Der er nemlig trådt nogle nye dagpengeregler i kraft, der drejer sig om de selvstændige her fra det nye år.

Nye regler på dagpengeområder for selvstændige

Fra den 1. januar i år er der trådt nogle nye regler i kraft vedrørende dagpenge for selvstændige. Det kan være forvirrende at holde styr på alle de gamle og nye regler, men her i denne artikel får du de nye regler forklaret. Reglerne for selvstændige vedrørende dagpenge bygger i dag på mange af de samme principper, som også gør sig gældende for lønmodtagere. Dette betyder, at når det kommer til dagpenge er du nærmest ligestillet med en lønmodtager også selvom du er selvstændig, freelancer eller lignende. Der er derfor ikke nogle andre regler for dig længere, også selvom du er selvstændig. Det er derfor nemmere at sætte sig ind i de forskellige regler i dag, også selvom du går fra at være lønmodtager til at være selvstændig.

Hvad er hovedsageligt ændret i de nye regler?

Der er flere ting, der hovedsageligt er blevet ændret i de nye dagpengeregler for selvstændige. Først og fremmest er der i højere grad fokus på selve aktiviteten i stedet for betegnelsen som lønmodtager eller selvstændig. Det handler derfor hovedsageligt om dine aktiviteter i forhold til din betegnelse her i det nye år i forhold til sidste år. For eksempel er det ikke kun lønmodtagere, der kan optjene ret til dagpenge. Hvis du både er lønmodtager samt har en virksomhed, kan du bruge begge til at optjene din ret til dagpenge. Derudover skal du selvfølge stadig opfylde nogle andre krav til at få ret til dagpenge. Du skal selvfølgelig være medlem af en a-kasse i minimum 1 år, opfylde et indkomstkrav samt være registreret i dit nærmest jobcenter som jobsøgende. Disse regler gælder stadigvæk lige meget, om du er lønmodtager eller selvstændigt erhvervsdrivende.

Sådan optjener du ret til dagpenge som selvstændig

Som nævnt ovenover skal du opfylde mange af de samme krav, som du også ville skulle opfylde som lønmodtager. Men for at lave en god oversigt over, så skal du blandt enten:

  • Opfylde de normale indkomstkrav
  • Opfylde et særligt indkomstkrav hvor indtægten kun kommer fra din virksomhed

Der er derfor to muligheder for at optjene dagpenge som selvstændig, hvilket er godt, at du har in mente, hvis du vil meldes ind i en a-kasse eller allerede er meldt ind. Du skal derfor huske, at du både kan bruge indtjeningen i din selvstændige virksomhed samt dit lønmodtagerjob (hvis du for eksempel har begge dele) til at optjene din ret til dagpenge. Dette har du ikke kunne før i tiden, så det er vigtigt, at du sætter dig ind i de nye regler, hvis du ejer en virksomhed.

Til toppen