Også som ledig, kan man have brug for en pause - ferie og dagpenge

At være ledig kræver ikke nødvendigvis, at du engagerer dig 37,5 timer om ugen. Selvom der stilles minimumskrav fra a-kassen og jobcenteret, er det jo naturligvis op til dig selv, hvor meget tid du bruger, ved siden af de obligatoriske møder og ansøgninger med at søge job. Måske har du haft en hård periode, i den stilling du netop har forladt, eller måske tager det simpelthen på energien at komme ovenpå igen. Hvorom alting er, så har også arbejdssøgende, mulighed for at holde ferie fra de forpligtelser der følger med, for at kunne modtage dagpenge.

I den forbindelse er det, som i så mange andre situationer som arbejdssøgende, vigtigt at have styr på reglerne med hensyn til dagpenge. Det første du skal holde dig for øje er, at du skal opfylde de generelle betingelser der er for at få dagpenge, op til ferieperioden. Du skal eksempelvis være medlem af en a-kasse, have bopæl i Danmark og være til rådighed for arbejdsmarkedet. Du kan søge om at få udbetalt feriepenge du har optjent, imens du har været på dagpenge, ved at modtage almindelige dagpenge eller syge/barselsdagpenge. Har du ikke optjent noget fra a-kassen, men har optjent feriepenge fra din tidligere stilling, kan du selvfølgelig også bruge dem til at holde ferie for.

14 dage før første feriedag, skriver du til jobcentret gennem Jobnet, at du holder ferie. Som med så mange andre frister, er det vigtigt, at du overholder denne. Hvis du melder ferien senere end 14 dage før, så er du stadig forpligtet til at deltage i møder, arrangeret af jobcentret eller din a-kasse. Da du ikke er tilgængelig for arbejdsmarkedet i den periode du holder ferie, vil du ikke få dagpenge for perioderne. Dette skal selvfølgelig også med i planlægningen, når du overvejer at tage ferie fra jobsøgning og a-kasse møder. Er du forhindret i at holde reel ferie, måske er du blevet syg eller er gået på barsel, så kan du ikke få udbetalt dine feriedagpenge. Ydermere, skal du huske at feriedagpenge, som med almindelige feriepenge, ikke kan overføres til det næste ferie år. De skal udbetales i den pågældende periode.

Feriepengene kan udbetales omtrent 8 dage før du holder ferie, så det er en god idé at have planlagt og ansøgt i god tid. Er du i tvivl om noget, kan du finde informationen her på Akassefinder.dk. Skulle der ikke være svar på dit spørgsmål, er det altid en god idé at hive fat i din egen a-kasse, for at blive sikker på regler og frister.

Til toppen