Forbrugslån uden om banken: fordele og ulemper

Der har for nyligt været meget negativ omtale af forbrugslån i medierne. Her får du et overblik over fordele og ulemper ved forbrugslån:

Forbrugslån defineres som penge, der udlånes til et individ til et personligt formål. Sådan et personligt formål kan for eksempel være finansiering af et nyt køkken, en rejse eller noget lignende. Ikke desto mindre er der mange fordele og ulemper ved de forskellige forbrugslån på det danske lånemarked. De forskellige fordele og ulemper afhænger af hvilket lån, og hvilken udbyder, man som forbruger vælger at benytte sig af.

Fordele ved forbrugslån:

  • På grund af den høje efterspørgsel på forbrugslån, er de tilgængelige mange forskellige steder. Lånemarkedet er ikke længere forbeholdt banker, og det er derfor også muligt at optage lån hos en stor gruppe andre udbydere. Derudover udbyder adskillige forretninger også forbrugslån til deres kunder på stedet, mens de handler. Dette er en løsning, som ofte inkluderer finansiering, forsikring og selve produktet I én samlet pakke.
  • Forbrugslån giver hurtig adgang til penge, og man løber ikke ind i særlig store barrierer, når man ønsker at optage et online forbrugslån. Samtidig er responstiden som regel også meget kort. Nogle låneudbydere behandler ansøgningen næsten omgående, hvilket resulterer i, at pengene kan blive indsat på din konto allerede få timer efter, at ansøgningen er blevet sendt.
  • Det kræver ikke særlig meget planlægning til sammenligning med, når man skal låne penge i en bank. I banken skal man ofte til at udarbejde en økonomisk plan for at bevise, at man er en sikker investering for banken. Her skal banken være helt sikker på, at man har en sund og stabil økonomi. Online skal man ofte kun bruge sit NemID, og så er man kvalificeret til et lån. Derudover kræver det selvfølgelig også, at man ikke er registreret hos RKI.

Ulemper ved forbrugslån:

  • Forbrugslån er primært tiltænkt en kort tidsramme. Derfor er renten også ofte relativt høj, og du risikerer at skulle betale meget mere tilbage, end du oprindeligt havde forestillet dig. Det kan være tilfældet, hvis du optager et forbrugslån I en længere tidsperiode eller ikke har mulighed for at betale pengene tilbage inden for forholdsvis kort tid. Den høje rente er dog ikke nødvendigvis et problem, hvis lånet er tiltænkt en kort tidsperiode og låntageren overholder de deadlines, der er opstillet.
  • Nogle forbrugslån er ikke særlig gennemsigtige for de potentielle lånere. Derfor har låneren muligvis ikke et overblik over den præcise sum penge, som skal betales tilbage, eller på hvilket tidspunkt det faktisk skal ske. Dette kan resultere i, at låneren kan blive fanget I lånet, fordi han ikke forstår, hvor meget og hvornår tilbagebetalingen skal falde. Den slags ugennemsigtige lån kan være en stor forbrugerfælde.

På baggrund af disse fordele og ulemper kan man konkludere, at billige forbrugslån eller bare forbrugslån kan være fordelagtige på kort sigt på grund af deres høje tilgængelighed og hurtige responstid. Ikke desto mindre bør lånere hovedsageligt optage forbrugslån for mindre beløb og til korte tidsperioder for at undgå, at det bliver alt for dyrt. Hvis man skal bruge et mere langsigtet lån, findes der som oftest billigere og derfor mere hensigtsmæssige lån end de fleste forbrugslån.

Til toppen