Forskel på dyr og billig a-kasse

Hvilke muligheder har du

Der findes et hav af muligheder når det kommer til a-kasser, og det kan ofte være svært at finde ud af hvilken a-kasse, der passer bedst til ens behov. Det kan i høj grad betale sig at undersøge markedets inden du vælger en a-kasse, både fordi der er stor forskel prismæssigt, men også på ydelserne og vejledningen.

Statsstøtte til a-kasser

Helt grundlæggende kan det siges, at alle a-kasser i Danmark er statsstøttede. Det vil sige, at et fastlagt beløb går direkte til staten og derudover går der også et fastlagt beløb til ATP-bidrag. I 2017 betaler fuldtidsbeskæftigede 340 kr. pr. måned i statsbidrag og 9 kr. i ATP-bidrag. Deltidsbeskæftigede får det en smule billigere, nemlig 226 kr. i statsbidrag og 6 kr. i ATP-bidrag. Der hvor forskellen på a-kassernes priser ligger nemlig i det administrationsbidrag, som går direkte til a-kassen. Priserne er omkring 150-200 kr. pr. måned. Din dagpengeret er dog den samme. Det vil sige, at uanset hvilken a-kasse du vælger, gælder samme krav for at få udbetalt dagpenge, og det er også samme beløb, som du får udbetalt. Der kan være forskel på de andre ydelser, som a-kassen også kan tilbyde. Der kan eksempelvis være nogen a-kasser, som yder en bedre vejledning eller har bedre tilbud i forhold til coaching eller andet. Det er en fordel at undersøge a-kassens politiske ståsted, inden der vælges fordi det ofte afspejles i, hvad der er fokus på, når a-kassen yder vejledning eller rådgivning.

Hvilken branche hører du til

Herudover vil det være en fordel, at undersøge hvilken branche a-kassen beskæftiger sig med. Der findes blandt andet a-kasser primært til akademikere, ledere, håndværkere, selvstændige eller pædagoger osv. A-kassen specialiserer sig inden for det pågældende område og er derfor i stand til at yde en kompetent service på et bestemt område. Det betyder også, at hvis du er selvstændig og melder dig ind i en a-kasse for selvstændige, kender rådgiverne til dit behov og har hjulpet mange i samme situation og har flere perspektiver på situationen. Melder du dig derimod ind i en a-kasse som har et andet fokus, er det ikke sikkert at vejledningen bliver lige så kompetent. Det handler derfor om at vurdere hvilke behov du har. Har du udelukkende brug for økonomisk støtte hvis du skulle blive ledig, kan du sagtens vælge den billigste a-kasse, men forventer du at skulle bruge coaching, relevante jobtilbud eller andet, så er det en god idé at undersøge hvad de forskellige a-kasser tilbyder og står for.

Er dagpengesatsen ens

Dagpengesatsen vil altid være den samme, hvilket vil sige at uanset hvilken a-kasse du vælger, er det samme beløb du får betalt hvis du går hen og bliver arbejdsløs.

Til toppen