Hvilken a-kasse skal jeg være medlem af?

Grundet den store mængde af a-kasser vi har i Danmark, kan det være svært for den enkelte person at beslutte sig for, hvilken organisation det bedst kan svare sig at være medlem af. I denne artikel vil vi gennemgå nogle af de overvejelser, du bør gøre dig, inden du melder dig ind.

Hvis du udelukkende ønsker at modtage dagpenge

Er dit eneste formål med at være medlem hos a-kassen at få udbetalt dagpenge, vil det være oplagt blot at vælge den billigste a-kasse på markedet. Dagpengesatsen er ens uanset hvilken a-kasse, man er medlem i, da alle eksisterende a-kasser er statsanerkendte. Staten fastlægger de gældende rettigheder for alle herunder dagpengesatsen (jf. Loven om arbejdsløshedsforsikring). Hvis du ønsker at gøre brug af forskellige tillægsydelser gennem din a-kasse, bør du overveje at vælge en a-kasse, der tilbyder flere services.

Hvis du er medlem af fagforening

Der er i Danmark ikke krav om, at du skal være medlem af hverken en a-kasse eller en fagforening, og du behøver heller ikke være medlem samme sted. Der kan dog være fordele ved at vælge at være medlem samme sted. Der er ofte en økonomisk gevinst ved at samle sit medlemskab, fordi mange organisationer tilbyder rabat. Det kan også være mere praktisk at modtage informationer, girokort og hjælp samlet fra ét sted.

Tværfaglige eller fagligt afgrænsede a-kasser

Der findes tværfaglige a-kasser, som beskæftiger sig med alle fagområder og brancher. Derudover findes de fagligt afgrænsede a-kasser, der beskæftiger sig med specifikke fagområder og brancher. Fordelen ved en tværfaglig a-kasse/fagforening er den lave pris. Fordelen ved en fagligt afgrænset a-kasse/fagforening er, at den er i ekspert i specifikke problemstillinger, der er typiske for netop dette fagområde. Eksempelvis er mange offentligt ansatte i danske kommuner og regioner medlem hos FOA, mange ansatte inden for kontor og butik er medlem hos HK osv. Det skyldes, at de fagligt afgrænsede i højere grad kan tilbyde ekspertkyndig hjælp til den enkelte, hvis det er nødvendigt. Til gengæld er prisen for medlemskab højere end hos de tværfaglige organisationer.

Tilfredshed blandt medlemmerne

Nogle a-kasser markedsfører sig på at være den med flest medlemmer eller de billigste på markedet. I virkeligheden er du måske mere interesseret i at vide, hvor gode a-kassen er til at hjælpe dig, hvis du en dag har brug for det. Her hos a-kassefinder.dk, kan du sortere a-kasserne ud fra popularitet. Det er desuden muligt at se en samlet bedømmelse af den enkelte a-kasse ud fra medlemstilfredshed, brugeranmeldelser, popularitet og klagesager. Vurderingen gives på en skala fra 1-10. (Du kan desuden bruge Trustpilot.dk til at læse brugerkommentarer og danne dig et indtryk af tilfredshedsgraden).

Til toppen