Hvordan vælger jeg hvilken a-kasse, der passer bedst til mine behov?

Hvordan vælger jeg hvilken a-kasse, der passer bedst til mine behov?

Der findes i Danmark mange forskellige a-kasser, og det kan være svært at overskue hvilken en, der passer bedst til dine behov. Ikke desto mindre, er det en god idé at sætte sig ind i det, og undersøge de forskellige muligheder. Der kan nemlig være stor forskel i både pris, service, kontante fordele osv.

Først og fremmest bør du tage højde for, hvilken type job du er i. Der findes a-kasser med speciale i forskellige brancher og der findes a-kasser, som henvender sig til alle lønmodtagere eller alle selvstændige etc. Herudover er der også stor forskel i prisen på a-kassekontingentet, selvom du får det samme udbetalt i dagpenge, hvis du bliver ledig. Derfor nytter det ikke noget, at tage den dyreste a-kasse, fordi du tror at denne vil udbetale flest penge, hvis du skulle blive ledig. Beløbet af fastsat af Finansloven, og er derfor altid det samme.

I stedet skal du, som nævnt forholde dig til hvilken branche du arbejder inden for. HK har for eksempel mange medlemmer som er butiks- eller kontoransatte. 3F har primært fabriks- og transportarbejdere som medlemmer, MA har flest akademikere, Lederne har deres primære fokus på ledere landet over, Business Danmark har speciale inden for salg og markedsføring, ASE har et særligt fokus på selvstændige osv. osv.

Flere a-kasser er tilknyttet en fagforening, og derfor er det relevant at gøre op med dig selv, om du ønsker at være medlem af en fagforening også, da der kan være penge at spare ved at vælge en a-kasse som også har fagforening. Har du ikke behov for en fagforening, kan du med fordel vælge de a-kasser, som kalder sig ’uafhængige a-kasser’ eller ’gule a-kasser’. Det er dog fuldstændig frivilligt, om du vil være medlem i en fagforening - og i en a-kasse for den sags skyld, så du kan vælge frit mellem alle de a-kasser, som er åbne for personer inden for din branche.

Hvis du har brug for, eller prioriterer forskellige kontante fordele, herunder eksempelvis forsikringer, tilbud på ferier, rabatkort mv., kan det være en god idé at undersøge hvad de forskellige a-kasser tilbyder. Ydermere tilbyder mange a-kasser forskellige kurser, coaching, vejledning og rådgivning, men der er forskel på hvad og hvor meget. Hvis du har gjort op med dig selv, at du har brug for dette, kan det godt svare sig at finde en a-kasse, der måske er lidt dyrere, men som tilbyder de kurser, der kan være relevante for dig.

Når du har besluttet hvilken a-kasse, du vil være medlem af, skal du blot kontakte a-kassen. Du kan ofte melde dig til via a-kassens hjemmeside, hvorefter du vil modtage en mail med dine login-oplysninger. Ofte tager det ikke meget mere end et par minutter at melde dig ind. Du vil efterfølgende få tilsendt girokort enten månedligt eller kvartalvis, som skal betales som vedligeholdelse af medlemskab i a-kassen. Betaler du ikke, vil du automatisk blive meldt ud og du vil derfor også miste din ret til dagpenge. Hvis du ønsker at skifte fra en a-kasse til en anden, skal du blot kontakte den a-kasse, du vil skifte til. Her vil de sørge for at klare overflytningen, og du mister ikke din anciennitet og du behøver derfor ikke bekymre dig om din ret til dagpenge.

Til toppen