Kan man skifte a-kasse?

Hvis man overvejer at blive medlem hos en anden a-kasse end den, hvor man er i dag, er det muligt at skifte både nemt og hurtigt. En af de gængse årsager til et a-kasse skift kan være, at man har fundet en a-kasse, der er billigere. Andre årsager kan være udbuddet af services hos den enkelte a-kasser. Det er forskelligt, hvad de hver især tilbyder, hvorfor du muligvis har fundet en billigere a-kasse med de samme services eller en a-kasse med flere services til den samme pris. Nogle medlemmer oplever måske, at medlemsskabet har været en dårlig oplevelse, og det kan virke naturligt at ophøre samarbejdet med sin nuværende. Eksempelvis hvis a-kassen/fagforeningen ikke har levet op til forventningerne, eller de ikke har hjulpet i den ønskede henseende. Det kan også være, hvis man får et nyt job eller en anden stilling, hvor den nuværende a-kasse ikke har samme fagområde. Det er selvfølgelig frivilligt, om man vælger ud fra ens fagområde, men de fagligt afgrænsede a-kasser kan i højere grad hjælpe og rådgive med enkeltsager inden for den pågældende branche. Til gengæld ser man ofte, at de tværfaglige a-kasser er billigere i kontingent.

Selvom man skifter a-kasse, har det ikke påvirkning på din mulighed for at modtage dagpenge. Dagpengesatsen er bestemt ved lovgivning, hvorfor der ikke er økonomisk forskel på, hvor du er medlem - udover kontingensbeløbet fra a-kasse til a-kasse varierer. Du kan altså med ro i sindet vælge den a-kasse, du føler passer dine behov uden at være bekymret for, om du får den rette udbetaling.

Har man besluttet sig at skifte a-kasse, er det en god ide at foretage skiftet ved udgangen af en måned eller af en betalingsperiode - det gør skiftet nemmere for dig og a-kassen, fordi du ikke skal vente perioden ud.

I praksis er det meget nemt at skifte a-kasse. Du behøver nemlig ikke selv at foretage dig andet end at tilmelde dig din nye a-kasse eksempelvis per telefon eller online på deres hjemmeside. Derefter vil den nye a-kasse sørge for alt det lavpraktiske. Derunder det officielle papirarbejde, udmelding hos din nuværende a-kasse, indmelding hos den nye a-kasse osv. - på samme måde som man kender det fra nogle tele- og forsikringsselskaber.

Til toppen