Medlemskab hos en a-kasse som studerende

Fagforeninger og a-kasser forbindes typisk med sikring mod arbejdsløshed, hvis man er aktiv på arbejdsmarkedet. Som studerende modtager mange uddannelsesstøtte (SU), hvorfor man muligvis ikke finder det nødvendigt, eller ikke har overvejet, at blive medlem af en a-kasse endnu.

Men der findes en række fordele ved at melde sig ind i en a-kasse, hvis du søger ind under uddannelsesforløbet, og inden du dimitterer. Du kan læse omkring fordele, krav og regler nedenunder:

Fordele du modtager som studerende i en a-kasse:

  • Kontingentet er gratis (i langt de fleste a-kasser)
  • Mulighed for dagpenge første dag efter færdiggjort uddannelse
  • Dagpengesats på 14.490 kr./md. i 2016
  • Hjælp og vejledning til CV og jobansøgning

Det kan ud fra de ovenstående fordele være meget fornuftigt at tilmelde sig en a-kasse, især fordi kontingensfritagelsen ikke belaster det månedlige budget, den studerende har på SU. Men foruden de fordele man modtager, er der naturligvis nogle krav og punkter, man bør forholde sig til:

Før man kan tilmelde sig en a-kasse, såfremt man ønsker at være kontingensfritaget, kræver det, at uddannelsen varer minimum 18 måneder og betegnes som en videregående uddannelse - folkeskole og gymnasiale uddannelser som STX og HHX tæller ikke. Derudover skal man være under 30 år, og der er en beløbsgrænse for, hvor meget man må tjene ved siden af sin SU.

Opfylder man disse krav, kan man gratis tilmelde sig en a-kasse. Sørger man samtidigt for at tilmelde sig senest 12 måneder inden sin dimission, opnår man rettigheden til dagpenge fra første dag, man er tilgængelig på arbejdsmarkedet. Har man ikke tilmeldt sig i god tid, kan man benytte sig af 14-dages reglen, hvor det er muligt at blive gratis medlem af en a-kasse i op til 14 dage efter endt uddannelsesforløb - ens sidste eksamen, dagen man modtager sit eksamensbevis eller lignende. I dette tilfælde er man stadig berettiget til dagpenge, dog først efter en måneds karantæne, hvor man ikke modtager ydelsen. Efter den første måned begynder man at modtage dagpenge. Tilmelder man sig en a-kasse senere end de 14 dage efter endt uddannelsesforløb, mister man uheldigvis retten til dagpenge i denne omgang. Før du kan blive berettiget til dagpenge, kræver det et medlemskab hos din a-kasse i 12 måneder (som i mellemtiden ikke længere er kontingensfritaget, fordi uddannelsesforløbet er færdiggjort). Derudover kræver berettigelsen, at man har arbejdet i minimum 1.924 timer i det forgangne år, man har været medlem i a-kassen.

Obs: Reglerne for dagpenge er fastlåste og står derfor ikke til diskussion. Opfylder man ikke de respektive krav og restriktioner, er det desværre bare ærgerligt for den enkelte. Det kan altså være en god idé at tilmelde sig en a-kasse tidligt i sit uddannelsesforløb, således man undgår at miste sin økonomiske støtte ved arbejdsløshed. Samtidigt bør man holde sig opdateret omkring reglerne for nyuddannede, da overgangen fra studerende til dimittend også betyder en ændring af reglerne.

Ønsker du at læse mere omkring dagpengereglerne for nyuddannede, klik HER.

Til toppen