Studerende og A-kasse - hvad skal du vælge?

Som studerende er det helt essentielt at blive medlem af en a-kasse under din studietid. Din a-kasse er din forsikring mod arbejdsløshed, hvilket er en situation de fleste mennesker oplever at stå i i løbet af deres liv, og særligt er der stor risiko som nyuddannet.

Det er vigtigt at slå fast, at det er en rigtig god idé at finde den a-kasse, som du ønsker at være medlem af, et år før du bliver færdig med dit studie. På den måde sikrer du dig de bedste vilkår, når du står som dimittend og skal melde dig klar i arbejdsstyrken. Helt konkret betyder det, at hvis du er medlem af en a-kasse mindst ét år før din endte studietid, undgår du at skulle vente en måned med at kunne få dagpenge. I stedet vil du have optjent retten til dagpenge fra dag 1 som ledig, hvis du bliver medlem af en a-kasse i rette tid.

Hvilken a-kasse du skal vælge som studerende, afhænger af flere parametre. I denne artikel giver vi dig et overblik over, hvilke ting der er væsentlige at overveje, når det kommer til dit valg af a-kasse som studerende.

  1. Studie og branche: Først og fremmest er dit studie og dertilhørende branche på arbejdsmarkedet et yderst væsentligt pejlemærke for dit valg af a-kasse som studerende. Ofte er der nemlig knyttet en a-kasse til dit studie/branche på arbejdsmarked. Er du f.eks. ved at uddanne dig til pædagog, er det oplagt at blive medlem af den dertilhørende a-kasse BULP. Det samme gælder, hvis du er ved at uddannet dig til lærer (Lærernes A-kasse) eller tekniker (Teknikernes a-kasse).

Derudover er der mange andre a-kasser på markedet, der dækker langt bredere: F.eks. er der CA -a-kassen for højtuddannede og Akademikernes A-kasse for akademikere, for detailbranchen er der HKs A-kasse, Ledernes A-kasse for ledere osv. Der er altså ofte en overordnet a-kasse for din gruppe på arbejdsmarkedet, som kan sikre dig, at du får en fagspecifik hjælp fra kompetente medarbejdere.

  1. Tilbud - Hvad udbyder din a-kasse? En a-kasse er mere end “blot” en forsikring mod arbejdsløshed. Din a-kasse er også sat i verden for at vejlede dig på bedste vis, så du finder det rette job til lige netop dig. Derfor kan det være væsentligt at undersøge hvilke tilbud, som din a-kasse udbyder. Flere a-kasser tilbyder kurser om hvordan man skriver den gode ansøgning og CV, kompetenceafklaring osv.

Under dette punkt spiller geografien naturligvis også ind, idet de fleste a-kasser primært udbyder disse kurser og tilbud i de største byer i Danmark. Bor du dog langt fra disse byer, har a-kasserne også kurser og tilbud online, så du sagtens kan få den rette hjælp, selv hvis du er forhindret i at møde op fysisk.

Til toppen