Værd at vide om a-kasser

Hvad er en a-kasse?

Ordet a-kasse er kort for arbejdsløshedskasse. En a-kasse er nemlig en forsikring for dig, hvis du en dag står som ledig på arbejdsmarkedet. Som medlem af en a-kasse betaler du et fast månedligt beløb, som ofte ligger på omkring 400-500 kr. Til gengæld får du som arbejdsløs dagpenge frem for kontanthjælp, hvilket er en stor hjælp rent økonomisk. Det anbefales derfor, at man er medlem af en a-kasse. Det kan være med til at gøre, at du ikke behøver at flytte fra dit hjem eller sælge dine ting, fordi du mister dit job. Din a-kasse hjælper dig også med at komme hurtigere i job igen ved at give dig sparring på dit CV og din jobansøgning. Mange a-kasser tilbyder også kurser for deres medlemmer, som kan være kompetencestyrkende. Disse kurser kan også benyttes af studerende, som kan få gratis medlemskab i mange a-kasser. Det kan gøre, at du føler dig mere klar til at skulle ud på arbejdsmarkedet efter endt studie.

Regler for dagpenge

Det er vigtigt, at du som medlem i en a-kasse kender til reglerne for dagpenge. En forudsætning for, at du kan modtage dagpenge, er, at du er meldt ledig via jobnet.dk. Du kan altså ikke have noget arbejde eller studie, hvis du skal modtage dagpenge. Derudover skal du have været medlem af a-kassen i 12 måneder, før du blev ledig for at modtage dagpenge i arbejdsløshedsperioden.

Du skal være til rådighed for arbejdsmarkedet - det vil sige, at du skal være aktivt jobsøgende, og at du skal være klar til at takke ja, hvis du bliver tilbudt et fuldtidsjob. Det betyder også, at du skal søge ca. 2 jobs om ugen, som du skal kunne dokumentere, at du har søgt. Der gælder også en særlig regel for, hvis du selv har sagt op, eller hvis du bærer en stor mængde af skylden for, at du er blevet opsagt. Da skal du gennem en karantæneperiode på ca. 3 uger, hvor du altså ikke kan få udbetalt dagpenge.

Du kan modtage dagpenge i 2 år. Hvis du ikke har fundet et nyt job, inden de 2 år er ovre, mister du altså retten til dagpenge og må gå på kontanthjælp. Overholder du kravet om rådighed, skal du dog være meget uheldig, for ikke at have fundet job inden for denne periode. Kravet om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet er der således for din egen skyld.

Til toppen