Fagforeninger på Akassefinder.dk

Atorfillit Kattuffiat

Atorfillit Kattuffiat

I denne artikel kan du blive klogere på fagforeningen Atorfillit Kattuffiat, der er én af hovedorganisationen FTFs 70 tilhørende foreninger. Du kan bl.a. læse om hvem de er, hvad de står for og hvilke medlemmer de præsenterer. Fagforeningens formål er at hjælpe dig, hvis din arbejdsgiver overtræder de love, regler og aftaler, der er gældende på arbejdsmarkedet.

📞 Hvem er de? Hvad står de for? Hvad er deres historie?

Atorfillit Kattuffiat, også forkortet AK, er en grønlandsk fagforening, der blev oprettet tilbage i 1917. Deres næsten 100 års jubilæum gør dem til Grønlands ældste fagforbund.

Fagforbundet blev grundlagt med det formål at organisere tjenestemænd, ansatte med tjenestemandslignende forhold, ansatte på overenskomst og ansatte på indidivuelle kontrakter m.fl.

Forbundet har en række af foreninger under sig, hvor det er medlemmernes interesser, der til dagligt kæmpes for i hovedorganisationen. Det er herunder at sikre medlemmerne den bedst mulige løn, optimale ansættelsesvilkår og arbejdsrammer samt attraktive pensionsmuligheder. Dette gøres gennem en række af overenskomster, der forhandles med arbejdsgiverparten.

🤙 Hvilke medlemmer repræsenterer de?

Atorfillit Kattuffiat har omkring 1.000 medlemmer (pr. 1. Juni 2016), hvoraf der både indgår offentligt ansatte og ansatte ved private organisationer. Medlemmerne har det tilfælles, at de arbejder på Grønland eller på anden vis har tilknytning til Grønland. De er alle organiseret i en række af mindre foreninger, der hver varetager en forskellig faglig gruppe:

  • Foreningen KIGUT
  • Socialrådgiverne
  • Jagt- og fiskeribetjente og fiskeriobservatører (anstte hos Grønlads Fiskerilicenskontrol og Grønlands Selvstyre. Har stillinger som fiskerikontrollører, fiskerilicensobservatører, jagt- og fiskeribetjente og jagt- og fiskeriassistenter)
  • Foreningen MALIK (skippere og styrmænd i Statens skibe)
  • Tillidsmænd (fælles- og tillidsrepræsentanter samt talsmænd ansatte hos Grønlands Selvstyre og ved kommunerne)
  • Lægesekretærer
  • Forenede Gruppeliv

Som man kan læse ud fra ovenstående, varetager forbundet AK en lang række af medlemmer, der arbejder i vidt forskellige stillinger inden for forskellige erhverv og brancher. Selvom de varetager alt lige fra skippere og styrmænd til socialrådgivere og tillidsmænd, betyder det ikke at alle kan søge om medlemskab. Det er påkrævet, at du har en uddannelse eller faglig/erhvervsmæssig baggrund, der er dækket hos en af de underliggende foreninger, som AK består af.

På trods af den brede dækning af faggrupper er der kun omkring 1.000 medlemmer hos AK, hvilket betyder at hver forening består af et forholdsvist lille antal medlemmer.

📶 Værd at vide:

Hvis man ønsker at komme i kontakt med forbundet er der flere muligheder. Det er muligt at rette henvendelse via mail, brev eller telefon til hovedkvarteret, der ligger placeret i Nuuk på Grønland. Derudover afholder forbundet postmøder med Forretningsudvalget i Nuuk, samt der afholdes et bestyrelsesmøde én gang om måneden.

Hvis medlemmerne ønsker at være medlem af en a-kasse, må de tilmelde sig en dansk en af slagsen. Der findes nemlig ingen a-kasser på Grønland, hvorfor AK heller ikke tilbyder deres medlemmer både fagforening og a-kasse.

Derfor skal man som dansker være opmærksom på, at såfremt man ønsker at arbejde på Grønland, er der ingen arbejdsløshedsforsikring. Det er altså en god ide at være tilmeldt en dansk a-kasse, således man kan modtage dagpenge i den periode, man er ledig i udlandet.

FTF, som varetager AK, har deres egen arbejdsløshedskasse kaldet FTF-A. Det er en oplagt mulighed at søge medlemskab her, såfremt man er medlem hos AK i forvejen.

Til toppen