Fagforeninger på Akassefinder.dk

Blik & Rør - Blik- og Rørarbejderforbundet

Blik & Rør - Blik- og Rørarbejderforbundet

📞 Blik & Rør - Blik- og Rørarbejderforbundet

I denne artikel kan du blive klogere på fagforeningen Blik & Rør. Du kan bl.a. læse om hvem de er, hvad de står for, og hvilke medlemmer de præsenterer. Fagforeningens formål er at hjælpe dig, hvis din arbejdsgiver overtræder de love, regler og aftaler, der er gældende på det danske arbejdsmarked.

🤙 Hvem er Blik & Rør- hvad er deres historie?

Forbundet Blik & Rør blev stiftet d. 24. August i 1890 og er blandt de ældste forbund i LO med mere end 125 års aktivt arbejde. Da forbundet blev stiftet i slutningen af 1800-tallet, havde industrialiseringen gjort sit indtog i Danmark. Arbejdsvilkårene for svende, håndværkere og blikkenslagere var rigtigt dårlige på dette tidspunkt. Man arbejdede typisk 12-14 timer i døgnet, seks gange om ugen. Samtidigt var lønningsniveauet så dårligt, at selv kompetente og dygtige håndværkere knap kunne forsørge deres familier. Ofte levede en familie med mange børn i små, beskedne lejligheder, og børnene var tit nødsaget til at arbejde, for at der kunne komme mad på bordet.

De dårlige vilkår betød, at man op igennem 1870’erne oprettede fagforeninger rundt omkring i landet - først i København og senere i byer som Aarhus, Aalborg, Randers og Horsens. Disse fagforeninger blev tilsammen til Blikkenslager Forbundet i 1890, og det er den nøjagtigt samme fagforening, der blev født dengang, som lever i dag.

📶 Hvilke medlemmer repræsenterer Blik & Rør?

Blik & Rør har ca. 9.000 medlemmer (pr. 1. April 2016), hvilket gør det til et af de mindste fagforbund under LO. Forbundet varetager medlemmer, der arbejder som blikkenslagere, rørlæggere, VVS-montører, VVS- og energimontører, VVS-, tag og facademontører, klima- og miljøteknikere, rustfast industriblikkenslagere og skorstensfejere. Langt størstedelen af medlemmerne er faglærte personer med en faglig baggrund i VVS-branchen, som hører under den danske byggebranche. Det er også muligt at blive medlem, når man er under uddannelse. Blik & Rør har en ungdomsafdeling (kaldet Blik og RørUngdom), som optager lærlinge, der er i gang med deres uddannelsesforløb. Det kræver dog, at uddannelsen er relateret til VVS-branchens fag.

🔔 Værd at vide om Blik & Rør

Blik & Rør optager udelukkende medlemmer, der er i beskæftigelse i VVS-branchen (herunder de ovenstående jobkategorier) eller hvis man er under uddannelse som lærling i et af disse fag.

Som medlem af Blik og RørUngdom kan lærlinge gratis blive medlem af Byggefagenes A-kasse, hvilket sikrer dem økonomisk sikkerhed ved arbejdsløshed efter endt uddannelsesforløb. Almindelige medlemmer skal naturligvis betale kontingent for at være medlem af a-kassen. Byggefagenes A-kasse organiserer bl.a. medlemmerne i Blik- og Rørforbundet samt i Malerforbundet, og det er frivilligt, hvorvidt man ønsker at være tilmeldt.

Blik & Rør er en medlemsstyret organisation, hvor medlemmerne stemmer om, hvilke repræsentanter, der skal præsentere dem i deres kredse og afdelinger. På generalforsamlingen og til forbundets kongres, har medlemmerne også indflydelse på forbundets politiske prioriteringer.

Der er i alt fire kredse fordelt på rundt i landet: Kreds Nord- og Midtjylland, kreds Sydjylland og Fyn, kreds Sjælland og Bornholm samt kreds København.

Til toppen